Perníkový den v V. třídě

Autor: Dagmar Sedláková <sedlakova.dasa@seznam.cz>, Téma: Další, Vydáno dne: 06. 11. 2010

Od historie pernikářství k pečení perníku

Středeční den byl v V. třídě plný perníku. V českém jazyce jsme si přečetli text o historii pernikářství a seznámili jsme se s kořením, které se přidávalo do perníkového těsta - hřebíček, anýz, koriandr, vanilka, skořice, badyán. V matematice jsme nejprve spočítali, kolik je třeba nakoupit surovin, aby bylo dost pro všechny 4 skupiny, a pak také každý musel odhadnout, kolik asi takový nákup bude stát. Odhady byly pestré, ale většina z nich nebyla daleko od skutečné ceny. Nakonec už zbývalo jen vyrazit do obchodu, kde tři vylosovaní nakoupili vše potřebné, a mohli jsme se pustit do pečení. Vše nám šlo pěkně od ruky. A i když v jednom těstě bylo více mléka, než udával recept, a ve druhém chyběl olej, nakonec všechny perníky dopadly dobře a ve čtvrtek jsme měli výbornou svačinu. Moc mě potěšilo, že děti dostaly prostor i doma v kuchyni a že si někteří mohli vyzkoušet své kuchařské umění i doma.

Více fotografií:zde